Vicky Fasten

Afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam en daarna durfde ik niet… Ik durfde niet te kiezen voor het kunstenaarschap.

 

Wat ik maakte vond ik ‘wel aardig’.

 

Ik voelde niet de noodzaak om te ‘scheppen’. Ik ben meer een denker. Je weet wel, het rationele type. Die hebben helemaal niet de behoefte om continue te ‘voelen’ waar artistieke grenzen liggen.

 

Any way, ik ben toen de masteropleiding Kunstbeleid & Management gaan doen en daarna zelfs de opleiding Financiële Planning. Mijn rationele brein groeide als een malle.

Ik heb een paar jaar als consultant gewerkt bij een boekhoudkantoor en adviesbureau.

'Wat doe je dan precies?'

vraagt iemand mij op een verjaardag. Ee hele terechte vraag. Niemand weet wat ‘consultants’ precies doen.

 

Ik ga het hier ook niet proberen uit te leggen. Dan verval ik in allerlei abstracte en nietszeggend termen. Laten we het erop houden dat ik goed in processen kan denken en resultaatgericht werk.

 

En dat werd na 7 jaar toch wel een beetje saai.

 

Ik miste die gekke kunstenaars

Het enthousiasme, de naïviteit, de kwetsbaarheid, de spanning, de euforie. Al die dingen die komen kijken in het artistieke proces. Ineens zag ik de toegevoegde waarde van mijn rationele brein in deze creatieve wereld.

 

Ik zeg mijn baan op en ik word ‘financieel adviseur voor creatieve ondernemers’. Deze functietitel doet het overigens wel goed op verjaardagen. Want iedereen snapt dat kunstenaars niet van geldzaken houden en dat graag uitbesteden.

 

Inmiddels heb ik menig financieel plan opgeleverd, begrotingen gemaakt, tarieven berekend, analyses gemaakt en adviesrapporten geschreven. Maar het leukste vind ik de workshops, de leertrajecten en de adviesgesprekken.

 

En waarom?

Omdat ik dan een connectie kan maken. Een connectie tussen mijn rationele brein en die van de kunstenaar. Een connectie waarin ik voel dat er meerwaarde ontstaat.

 

Ik vind dat je als kunstenaar niet alleen de gevoelswaarde maar ook de economische waarde van je werk moet kennen. Dit levert je veel meer (zakelijke) autonomie op.

 

Niet de hele tijd afhankelijk zijn van subsidies, erkenningen van commissies, vrijwilligers, donaties etc. Maar gewoon zelf weten wat je waard bent en daar de juiste beloning voor krijgen.

 

Een financieel plan dat door mij is opgesteld helpt je daar niet bij. Een financieel plan dat je zelf hebt opgesteld wel.

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
Social addict?
Volg mij op deze platformen
Nieuwsbrief junky? 
Schrijf je in