• Vicky Fasten

Hoe financier je werkkapitaal?


Steeds meer groeiende en gezonde ondernemers krijgen hun werkkapitaal niet meer gefinancierd bij banken en kloppen aan bij investeerders. Banken zijn steeds meer gebonden aan regelgeving en kunnen weinig tot geen risico’s nemen. Investeerders zijn daarentegen meer flexibel en denken mee met de ondernemer. Hoe gaat dit in zijn werk?

Een voorbeeld uit de praktijk: een retail ondernemer met 3 fysieke lokaties, gezonde marges, groeiende omzet ondanks krimp in de markt en wil online en offline groeien door meer voorraad in te kopen. De bank verleent geen extra krediet en besluit juist het bestaande krediet af te bouwen vanwege de ontwikkelingen in de retailmarkt. De ondernemer gaat op zoek naar alternatieve vormen van financiering van werkkapitaal en komt uit bij investeerders.

Een investeerder kijkt op een andere manier naar deze ondernemer dan een bankmedewerker. Deze is bijvoorbeeld veel meer in staat om mee te denken met de ondernemer en kijkt naar de potentie van het bedrijf, de positionering en de strategie. Daarnaast kijkt de investeerder naar zijn eigen investeringsportefeuille en denkt aan het mogelijke rendement en de daarbij horende risico’s. Dit zijn andere afwegingen dan die een bankmedewerker doorgaans maakt waardoor investeerders duidelijk terrein winnen bij het financieren van bedrijven.

Werkkapitaal kan op verschillende manieren beschikbaar gesteld worden door een investeerder. Veel investeerders zijn geïnteresseerd om tegen aandelen of een lening in te stappen. Tot € 500.000,- zijn het met name particuliere investeerders en kleine investeringsfondsen. Vanaf € 500.000,- zijn dit doorgaans grote fondsen en participatiemaatschappijen. Als een investeerder een lening verstrekt is dit vaak een lang lopende lening, met vaste aflossing en rente (annuïteitenlening). Voor ondernemers is dit handig omdat je dan meteen weet waar je aan toe bent. Een nadeel is dat je direct begint met aflossen. Investeerders verstrekken werkkapitaal ook in ruil voor aandelen waarmee ze mede-eigenaar worden van het bedrijf. Zo ontvangen ze ieder jaar dividend uit het bedrijf of na een paar jaar verkopen ze de aandelen tegen een gunstige prijs. Het voordeel voor de ondernemer is dat deze geen aflossing of rente betaalt. Een nadeel kan zijn dan de ondernemer zijn zeggenschap moet delen. Werkkapitaal financieren via een investeerders is dus een goed alternatief op de bank, zeker omdat een investeerder actief meedenkt met de ondernemer en naast kapitaal ook kennis en ervaring meebrengt. Voor de investeerder is rendement een belangrijke motivatie om te investeren en daarnaast ook de spanning van het ondernemerschap. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je daarvoor de juiste investeerder vindt, en dat kost iets meer tijd en voorbereiding dan een middagje bij de bank.

Bron: Investormtach