• Bo&Caro van NRCQ

Kunstenaars, zo regel je een geldschieter


Onlangs ben ik geïnterviewd door Bo&Caro van NRCQ. Bo&Caro gaan ieder dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is belangrijk?

Kunstenaars hoeven heus geen investeerdersjargon te bezigen. Maar ze kunnen zich wel een béétje verdiepen in wat hun geldschieters willen horen. Vicky Fasten, financieel adviseur, helpt kunstenaars om te gaan met business angels. Dat zijn dames en heren met geld en interesse in kunst. “Ze hebben flink wat over en vinden het leuk een beginnend kunstenaar op weg te helpen.” Moeten ze alleen wel het idee hebben dat die te helpen is.

Een plan

“Daarom moeten ze met een plan komen. Het liefst een beetje ambitieus, dat spreekt die zakenlui wel aan.” Geen zweverig gedoe dus. Fasten: “Tegen zo’n investeerder moet je niet zeggen: ‘Ik kijk wel waar ik uitkom. Ik doe wat goed voelt en leef met de dag’.” Het kán zakelijker. Beter is het een beeld te schetsen van waar je over vijf jaar wilt zijn met je schilderijen. Bij voorkeur in een galerie in New York. Of beter, in Dubai - als het aan Fasten ligt. “Daar verdien je nu lekker met moderne kunst. Daar stuur ik ze allemaal naartoe.”

Ook moeten ze niet om al te kleine bedragen vragen. “Dan is het alsof je jezelf niet serieus neemt. Ik zou beginnen bij 30.000 euro.” Goed. En dan? Vooral niet teveel verwachten. “Er wordt vaak snel toegezegd door ogenschijnlijk potentiële investeerders. Maar uiteindelijk wordt er niets overgemaakt. Dan was het dus vooral gepoch.” Kom dus ter zake - schilders, tekenaars, beeldhouwers. Maak concrete afspraken, stel een contract op.

Zakelijk blijven

En dat hoeft echt niet ten koste te gaan van je creativiteit en artistieke vrijheid, zegt Fasten. “Het zorgt ervoor dat je op gelijke hoogte komt, je niet onderdanig opstelt. Zo blijft het een zakelijke transactie. Ook kun je een paragraaf invoegen waarin je afspraken maakt over de invloed van de investeerder. Je maakt natuurlijk wel wat jíj wilt maken.”

Maar – wederom – het hóeft allemaal niet. “Er zijn ook kunstenaars die alleen maar van hun kunst willen kunnen leven. Ze hoeven er niet veel mee te verdienen. Die bestaan dus ook.” En die stuurt ze dan niet naar Dubai.

Bron: NRCQ 3 september 2015 http://www.nrcq.nl/2015/09/03/kunstenaars-zo-regel-je-een-geldschieter