• Vicky Fasten

Hoe verkoop je je creatieve werk?


Als creatieve ondernemer ben je het liefst de hele dag bezig met ontwerpen, muziek maken of fotograferen. Zaken zoals marketing en sales blijven helaas liggen wat direct gevolgen heeft voor je omzet. Hoe los je dit op? Hoe zorg je ervoor dat men op een makkelijke manier je werk kan kopen? Daarvoor zijn er ‘verkoopkanalen’.

Een verkoopkanaal is een persoon of organisatie die voor jou verkoopt. Een traditioneel verkoopkanaal voor een beeldend kunstenaar is bijvoorbeeld een galeriehouder en voor een muzikant een manager. Niet iedereen kan direct met deze kanalen werken omdat ze te duur zijn of omdat ze niet in aanmerking komen. Dan bieden online verkoopkanalen een uitkomst. En daar zijn er inmiddels talloze van!

Lukida

Lukida is een platform dat creatieve makers helpt om duurzame inkomsten te creëren door jaarlijkse of maandelijkse abonnementen aan te bieden. Creatieve makers kunnen zich focussen op hun werk en abonnementhouders ontvangen regelmatig bijzondere cadeau’s.

Op de website van Lukida kunnen makers hun films, foto’s en teksten plaatsen, waarmee ze kunnen laten zien wat voor werk ze maken. Vervolgens kunnen ‘fans’ een abonnement nemen op de creatieve maker.

accesART

accesart is een online kunst platform waar je kunst kunt kopen. Zij linken bijzondere kunstenaars van over de hele wereld aan jonge kunstkopers die op zoek zijn naar iets unieks en betaalbaars voor aan de muur. Alles op accessART is onder de € 1.000,-, zodat kunst toegankelijk is voor iedereen.

Created on Friday

Created on Friday is online videoplatform met uitdagende calls for creation, verassende pitches en creatieve eindresultaten. Opdrachtgevers presenteren in een video hun call for creation. Creatieve talenten zenden hun ideeen in door middel van een video-pitch. Het publiek kan de call for creation bekijken en een stem uitbrengen op hun favoriete pitch. Vervolgens wordt er een winnaar bekend gemaakt die zijn idee mag uitwerken.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer. Hieronder een lijst met initiatieven die ik ben tegengekomen.

Ken jij nog leuke verkoopkanalen voor creatieve ondernemers die bij deze lijst moeten? Laat het mij weten dan zetten we die er bij!

#kunst #platform #online #verkoopkanaal #fotograaf #vormgever