• Vicky Fasten

Zo'n Start-Up, wat levert dat eigenlijk op?


Start-ups zijn hot! Werken bij een saaie corporate is tegenwoordig echt niet meer cool. Samen met een paar vrienden ben je onlangs een eigen bedrijf gestart en hebt je baard laten staan. Wat helemaal cool is, als je kunt zeggen dat je investeerder bent in een start-up. Dan heb je het helemaal goed begrepen! Maar wat levert dat nou eigenlijk op? Is het alleen maar uiterlijk vertoon of wordt er ook nog ergens geld verdiend?

In de afgelopen drie jaar is het aantal starters voor de derde keer in rij toegenomen. Volgens het CBS waren dat er in 2014 ruim vierduizend. Niet alle nieuwe inschrijvingen zijn natuurlijk coole start-ups maar het feit blijft dat het zelf ondernemen tegenwoordig razend populair is. Zelf ben ik ook bij een aantal start-ups betrokken en zet mij met veel enthousiasme en passie in om daar mijn steentje aan bij te dragen. Zo heb ik onlangs een aandeelhoudersvergadering geleid waar we de groeiplannen voor het bedrijf gingen presenteren en de daarbij horende financieringsstrategie. De aandeelhouders waren allemaal investeerders van het eerste uur en uit de categorie ‘Family, friends and fools’. Deze groep is persoonlijk betrokken bij de ondernemer, heeft over het algemeen ook een baard en heeft nul verstand van investeren…

Stel: je neef heeft een fantastisch bedrijfsplan en heeft je weten te overtuigen daar € 5.000,- in te stoppen. Hij heeft je daarbij nog wel 5% van de aandelen toegezegd. Met dat geld is hij druk bezig met de ontwikkeling, je ziet een mooie website voorbijkomen en de eerste omzet is een feit. Dat is mooi! Want aandelen geven tenslotte recht op een winstuiterkering aan het einde van het jaar en daarmee komt er toch nog wat geld terug. Niets is minder waar…

Veel start-ups maken de eerste jaren geen winst. Dat is best logisch want de eerste jaren is er veel geld en tijd nodig voor de ontwikkeling, de marketing en de sales. Daarnaast willen de ondernemers zelf natuurlijk ook een keer een salaris ontvangen uit het bedrijf en weg is je dividenduitkering. Je kunt dan twee dingen doen: wachten totdat er op een gegeven moment wel winst wordt gemaakt of op het juiste moment je aandelen met winst verkopen (een exit). De laatste optie is natuurlijk het slimst om te doen, want je bent pas een echte investeerder als je een exit achter de rug hebt.

Om je aandelen met winst te verkopen moeten die logischerwijs in waarde zijn gestegen ten opzichte van de instap. Het bedrijf van je neef is van papier naar de praktijk vertaald en heeft de eerste omzetten gemaakt. Hiermee is er waarde ontstaan en kun je zeggen dat het bedrijf en dus de aandelen in waarde zijn toegenomen. Maar hoe bepaal je de exacte waarde van deze aandelen? Accountants en adviesbureau’s komen vaak met formules waarmee je de cash flow in de toekomst kunt berekenen, de waardering van de activa of er wordt een multiplier toegepast op de winst. Dat is op zich een goed uitgangspunt ware het niet dat het in de praktijk vaak anders gaat.

Die start-up van je neef heeft kort na de eerste financieringsronde waar je in zat, weer een nieuwe financieringsronde nodig. De ontwikkelingen gaan namelijk zo hard dat je als start-up bij moet blijven en je bij lange na nog niet kunt leunen op een vaste klantenkring, reputatie of positie in de markt. Er moet opnieuw geld in de start-up gepompt worden om hem van zijn bestaansrecht te kunnen verzekeren. Dus: op zoek naar een nieuwe investeerder. Op het moment dat er nieuwe investeerders instappen wordt de waarde bepaald van het bedrijf. Want een nieuwe investeerder bepaalt tenslotte wat hij/zij over heeft voor een gedeelte van het bedrijf. Als de nieuwe investeerder bijvoorbeeld akkoord gaat met een bedrijfswaardering van € 300.000,- dan is dat drie keer zoveel als waar jezelf toentertijd voor bent ingestapt. Je had namelijk € 5.000,- geïnvesteerd voor 5% van de aandelen. Dit betekent dat 100% van de aandelen € 100.000,- waard is. Belangrijk om te weten is dat de initiële 5% die je had ‘verwaterd’ is naar 3% omdat de taart van aandelen opnieuw verdeeld moest worden en we daar allemaal een stukje voor inleveren. Uw nieuwe stukje taart is overigens wel € 7.500,- waard geworden.

Allemaal mooi natuurlijk maar met deze waardering staat er nog geen geld op je rekening. Daarvoor moet je echt een exit maken door je aandeel ook daadwerkelijk voor dat bedrag te verkopen. Je kunt de aandelen terug verkopen aan de ondernemer en zo je rendement te verzilveren. Oh nee, die ondernemer, je neef… die had geen geld. Dat is waar ook…

Dit is slechts een van de vele scenario’s die mogelijk zijn. Al met al gaat het erom dat, als je besluit om te investeren in een start-up door middel van tijd of van geld, dat je dan goed nadenkt wat het voor jou moet opleveren. Met andere woorden welke exit heb je voor ogen? Want dan ga je pas geld verdienen.

#Investeren #businessangels #Startup