• Vicky Fasten

Waarom cijfers een beetje pijn doen


Ik kan mijn oren niet geloven! Zegt zij nou net dat die deal met die producent binnen is? En dat ze ook nog eens 7% van de verkoop in haar zak mag steken? Hoe heeft zij dit gedaan en wie is die vrouw?

Die vrouw is een kunstenaar.

Nee, echt… een kunstenaar.

Zo’n gekke.

Nee, grapje. Niet een gekke maar gewoon een ondernemende chic. En dat zie ik steeds meer. Kunstenaars die zich van een ondernemende kant laten zien.

Na de kunstacademie moet je eerst even door het stof

Met het zweet nog onder je oksels van het afstuderen ga je de wijde wereld in. En wat blijkt? Er zit niemand op je creatieve brein te wachten…

En weet je waarom niet? Omdat niemand snapt wat je in hemelsnaam aan het doen bent. Laat staan wat je voor iemand anders dan jijzelf, kan betekenen.

En dat is een probleem. Een groot probleem.

Je zoekt lotgenoten op

Andere verdwaalde kunstenaars. En je richt samen een stichting op. Je doet een paar leuke projectjes en je hebt links en rechts wat subsidie losgepeuterd.

Helemaal goed. Maar is dit alles? Blijf je dit de rest van je leven doen? Spring je van project naar project?

Nee, dat wil je niet. Want je hebt veel meer in je mars.

Henk wil zijn schilderijen verkopen in Dubai

Ik word gebeld door Henk. Hij is kunstenaar en wil zijn schilderijen verkopen in Dubai. Hij heeft geld nodig om daar te komen en om een expositie te organiseren.

Ik ben gecharmeerd van het feit dat hij naar Dubai wil. Hij heeft helemaal gelijk. Moderne kunst verkoopt op dit moment erg goed in Dubai.

“We moeten wel het een en ander doorrekenen” zeg ik. "Hoeveel schilderijen verwacht je te gaan verkopen en wat vraag je per doek? Wat kost het om te maken en hoeveel kun je er maken in een week?"

Hij schrikt van mijn vragen. En terecht. Wat maakt het uit hoeveel hij er verkoopt?

Ja, dat maakt uit. Henk wil van zijn hobby zijn werk maken. Dan maakt het dus uit.

Want een dure hobby kan Henk niet betalen.

Het doet een beetje pijn

Als je alles ineens in cijfers moet zetten. Het is confronterend om er achter te komen hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoe weinig je daarvoor hebt gekregen.

Huilen, lachen, schelden, ontkennen. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Iedereen reageert er weer anders op. Maar ik ben apetrots als een kunstenaar over zijn ‘verdienmodel’ kan praten.

#begroting

123 views