• Vicky Fasten

Hoe voorkom je ruzie om de centen?


Hoe voorkom je ruzie om de centen?

Pffff, die opstartkosten waren toch hoger dan verwacht. En met heel veel inzet van anderen hebben we de planning net gehaald. Nu gaat het gebeuren.

Je hebt iedereen in je netwerk uitgenodigd voor de opening van de Yogaschool. De lokale krant heeft een mooi artikel geplaatst en de eerste lessen zitten tjokvol. Je voelt je een geboren ondernemer.

Na een paar dagen sta je weer met beide benen op de grond en zie je dat het ineens rustig wordt op de yogaschool.

Heel rustig.

Leerlingen komen niet met regelmaat terug en de omzet neemt af.

Je verzint een leuke marketingactie maar het ziet ernaar uit dat je toch je spaargeld moet gaan gebruiken om de lopende kosten te betalen.

Thuis vertel je nog even niks. Het trekt vast wel weer aan…

Elly wil een Yogaschool

Gisteren sprak ik Elly. Zij wil een yogaschool beginnen. Niet alleen, maar samen met 2 andere yogadocenten. Zij vraagt mij welke rechtsvorm handig is en ik vraag haar naar haar visie. Dan blijkt al snel dat het niet alleen een yogaschool moet worden maar ook een plek om gezond te eten. Een plek waar je geïnspireerd raakt en waar je mooie producten kunt kopen. Het moet eigenlijk een soort yogacentrum worden. Ik zie de twinkeling in haar ogen. En ik zie mezelf al op een yogamat liggen. In eerste instantie heb je niet zoveel nodig om gewoon te starten. Je huurt een ruimte en je zorgt dat de deelnemers gezamenlijk een bedrag opbrengen waarmee je de huur kunt betalen. Easy peasy. Maar er is natuurlijk meer voor nodig. Zeker als je samen met andere mensen wilt gaan ondernemen. Een financieel plan helpt je om met elkaar bepaalde verwachtingen te benoemen. Dus voor hoeveel dagen per week is iedere partner/yogadocent inzetbaar? En is dat nog steeds zo als dat harde werken aan het einde van de maand maar 1500 euro per persoon oplevert? Hoeveel energie stop je ergens in en hoeveel hoop je dat dat minimaal oplevert? En nog belangrijker; heb je een lange adem? Met name die laatste vraag is voor iedereen verschillend. En daar liggen vaak de verwachtingen behoorlijk uiteen.

Hoeveel stress kan je aan?

Een rampscenario hoort bij het leven van een ondernemer. Iedereen krijgt daar een keer mee te maken. Je voelt het ook als iemand daar is geweest. Zo iemand heeft geen tijd meer voor ‘bullshit’. Dat is gewoon zo.

Een echt ondernemer is geboren als die in zware tijden toch een oplossing weet te vinden. En dat is knap. Heel knap. Want het is niet eenvoudig om je hoofd koel te houden als je stress hebt.

Welke mate van stress kun jij aan? Heb jij een dikke huid, vette botten en een begripvolle partner? Of balanceer jij regelmatig op het rondje van de afgrond en zie jij het als onderdeel van het spel?

Hoe goed je elkaar ook denkt te kennen, in tijden van stress reageert iedereen anders. En de enige manier om dat gevoel naar boven te halen is met keiharde cijfers.

Ja, keiharde rode cijfers bij voorkeur.

‘Wat als’ scenario’s

Elly gaat met haar partners in gesprek om een paar ‘wat als’ scenario’s te bespreken. En dat doet ze goed. Nu is dit namelijk nog bespreekbaar en liggen er geen frustraties of andere moeilijke emoties op.

Een van de scenario’s die op de agenda staat is de financiële commitment van iedereen. Met andere woorden; hoeveel geld is iedereen bereid in te leggen met het risico dat het niks oplevert. En dit is echt een ander gesprek dan alleen over omzet en kosten. Dit gaat over investeringen op de lange termijn. Want als Elly een huurcontract afsluit van vijf jaar en haar docenten na een jaar afhaken omdat het te weinig oplevert heeft zij een probleem.

Hou het eenvoudig

Nu wil je natuurlijk niet als een sceptische ondernemer door het leven gaan. En met dit soort verhalen sluit natuurlijk geen enkele partner aan.

Hou het daarom eenvoudig. Ga geen dikke contracten opstellen die je zelf niet begrijpt en waar je elk financieel risico uitsluit. Dan kun je beter ergens in loondienst gaan.

Maak een document waarin je de afspraken en verwachtingen met elkaar benoemt en kwantificeert. Dus bij hoeveel leerlingen is het kostendekkend? En bij hoeveel leerlingen is het een succes? Wie draagt dat risico en wanneer neem je weer afscheid van elkaar?

Als Elly deze afspraken en financiële verwachtingen van tevoren helder heeft kan zij een beslissing nemen zonder dat ze verblind wordt daar emoties of stress.

Het is helemaal niet erg als dingen tegenvallen. Belangrijk is om dan in actie te komen en niet in de emotie te blijven hangen.

Cijfers helpen je daarbij. Die hebben geen oordeel. Dat zijn gewoon feiten.

Niks meer en niks minder.