• Vicky Fasten

Hoe lijk je financieel slim? (4 goeie oneliners om te pas en te onpas te gebruiken)


Totaal niet te begrijpen! Boekhouders en adviseurs smullen ervan. Van die uitspraken waar je vijf keer over na moet denken voordat je begrijpt wat ze bedoelen.

Stel, je vraagt je boekhouder of je nou wel of niet die dure kantoorruimte moet huren. Dan komt er zo’n vaag antwoord als: ‘Ik kan die beslissing niet voor je nemen. Die kosten heb je sowieso. En de winst zit tenslotte in de kosten.’

Ja, dan weet je het eigenlijk nog steeds niet.

(Lees blog: Hoe stuur je een boekhouder aan?)

Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Ik gebruik ze ook regelmatig. Ja, sorry. Maar het fijne aan dit soort uitspraken is dat je ineens heel slim lijkt. En wie wil dat nou niet?

Ik deel er een paar met je.

‘De winst zit in de kosten’

Dit betekent dat je makkelijker de kosten kunt beïnvloeden dan de omzet.

Als je meer winst wil maken als bedrijf, krijg je dit het snelst voor elkaar door te bezuinigen op de kosten. Ondernemers die niet slim inkopen, laten direct winst liggen.

Als je echter minder winst wilt maken als bedrijf dan kun je direct kosten gaan opvoeren. Dit heb je namelijk zelf in de hand. Direct invloed uitoefenen op de omzet is een stuk lastiger.

Waarom zou je in godsnaam minder winst willen maken? In het geval je in een bepaald belastingtarief wilt vallen bijvoorbeeld.

‘Broekzak-vestzak’

Dit zie je met name veel bij de overheid. Er worden dan geen uitgaven meer gedaan maar er wordt ook geen winst gemaakt.

Dus je komt als ondernemer bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor die ene korting maar je kunt wel subsidie aanvragen.

“Typisch broekzak-vestzak verhaal dit! En wat hebben wij daaraan als hardwerkende ondernemers? Het is gewoon schuiven met geld. Dit is toch geen oplossing!”

Dit kun je prima met een verheven stem op een netborrel zeggen.

‘Het komt uit de lengte of uit de breedte’

Stel je moet voor een nieuwe klant de offerte aanpassen. Dan kun je het tarief veranderen of het aantal uren veranderen. Niet allebei.

Of te wel, je kunt de lengte of de breedte aanpassen van een kledingpatroon, maar je krijgt er niet meer stof door.

Het suggereert alsof je de essentie van economie snapt. En dat maakt echt indruk!

‘If you pay peanuts, you get monkeys’

Deze is ook zo leuk. Hij spreekt ook zo lekker tot de verbeelding. Letterlijk staat hier dat als je betaalt met pinda’s, je apen krijgt. En dat is ook zo!

Maar een andere betekenis van ‘peanuts’ is ‘onzin’ of ‘iets wat je niet serieus kan nemen’. Dus als je weinig betaalt dan krijg je mensen die hun vak niet verstaan.

Apen dus. :-) Geniaal!

#Financieel

142 views