• Vicky Fasten

De Gouden Tip


Gouden tip voor creatieve ondernemers

Onlangs gaf ik een presentatie voor creatieve ondernemers over financiering. Ik ben altijd bang dat mensen halverwege in slaap vallen. Want het onderwerp is niet heel sexy voor deze doelgroep.

De presentator voor mij vertelt vol energie over een hippe kunstenaars Incubator. Ze zoeken nog deelnemers. Iedereen schrijft driftig mee zodra zijn contactgegevens op het scherm komen.

Tof…

De moderator vraagt als afsluiter of hij nog een Gouden Tip heeft voor de deelnemers.

Dat is een goed idee!

Snel bedenk ik wat mijn Gouden Tip straks wordt. Meteen aan het begin van mijn presentatie zet Ik hem in maar ik geef hem nog niet weg. Als een soort cliffhanger zeg maar. Werkt als een trein!

Was je er niet bij en wil je ook weten wat mijn Gouden Tip is?

Hier komt ie…

‘Met geld maak je geld’.

Ik zal hem even toelichten:

Het creatieve proces vraagt veel investering in tijd en geld. In het begin financier je dit allemaal zelf, totdat je spaargeld op is en je moet leuren om geld. Het idee of project stagneert en je maakt jezelf wijs dat het vooral om het onderzoek ging.

Prima. Maar dat kan natuurlijk anders.

Op het moment dat jij besluit jouw kostbare tijd en zuurverdiende spaargeld ergens in te stoppen, moet je een medestanders vinden. Dus iemand die voor hetzelfde bedrag met je mee-investeert. Denk hierbij aan een leverancier, een sponsor of een partner. Op deze manier verdubbel je direct het budget en creëer je draagvlak.

Niemand wil werken met iemand zonder budget. Of iemand die alles al opgemaakt heeft en met enigszins geïrriteerde stem aangeeft hoeveel tijd en geld hij er al in heeft zitten.

Met je eigen geld trek je andere mensen aan met geld. En zo werkt het met je vervolgfinanciering ook.

Zoek je subsidie? Dan willen ze ook zien dat je andere inkomstenbronnen organiseert.

Wil je gaan crowdfunden? Dan is het essentieel dat je een bedrag achter de hand hebt om het volledige bedrag aan te vullen.

Wil je in gesprek met een bank of investeerder? Dan wil die ook zien wat je zelf op tafel legt.

Het gaat er om dat je veel serieuzer genomen wordt als je niet alleen een goed idee hebt maar ook de middelen meebrengt. Daarmee laat namelijk zien dat je als ondernemer kunt denken.

Niet wachten

En zodra je die subsidie binnen is moet je meteen aan de slag met de volgende financiering. Niet wachten totdat het geld op is, want dan is het te laat. En dan begin je weer met leuren.

Jij wilt zelf toch ook werken met mensen die niet alleen maar halen maar ook iets komen brengen?

Aan het einde komt een van de deelnemers naar me toe en zegt: ‘Dit was de meest interessante en concrete presentatie die we gehad hebben.’

Ik begin te stralen. Die Gouden Tip deed het hem.

Wil je meer van dit soort handige tips? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang het ebook: '5 financiële trucs voor creatie ondernemers'

#financiering