• Vicky Fasten

Hoe herken je een hobbyist?


Vicky Fasten

De allerleukste ondernemers zijn werkzaam in de creatieve industrie. Dat is gewoon zo. Zij hebben gekozen voor het vak en maken de allermooiste dingen. Dat er zoveel innovatie uit deze sector komt is logisch. Creatieve makers worden niet geremd door kaders, ratio of feiten. Nee, zij zijn in staat om vrij te denken. Ongeremd in hun emoties en gedachtes en altijd op zoek naar de grenzen van wat wij denken dat waarheid is.

Ja het is fantastisch in de creatieve industrie.

Echt heerlijk.

Toch komt er een moment voor de vrije geest dat ook deze gevangen lijkt.

Lekker bezig

Je bent als maker al een tijdje lekker bezig en je hebt weinig verplichtingen. Je hobbelt van het ene project in het andere en bouwt een mooie portfolio op. Het leven dat je leidt past precies bij de inkomsten die daartegenover staan. Maar dan ineens wil je meer en serieus gaan ondernemen.

Je bent een beetje klaar met dat goedkope eten, je wilt ook eens fatsoenlijke op reis, een mooi huis met een eigen atelier, kinderen, een pensioen etc. En je bent het ook meer dan zat dat mensen aan je vragen of dat ‘creatieve werk’ echt iets oplevert. Natuurlijk levert het iets op! Maar je weet stiekem dat het niet genoeg is.

Stress, angst en verkeerde overtuigingen remmen ineens keihard het creatieve proces.

Dit is het moment waarop echte kunstenaars zich onderscheiden van hobbyisten.

Echte kunstenaars zijn nieuwsgierig.

Laten zich voeden door hun emoties en gebruiken dit in hun werk. Doordat zij deze confrontatie aangaan ontwikkelen zij zich als maker, als professional en geven zij betekenis aan creativiteit.

Hobbyisten durven dit niet. Zij berusten zich in de status quo en rommelen wat in de marge. En dat is prima. Want ik ben er ook een…

Na het afronden van de kunstacademie durfde ik niet.

Met mijn blote ziel het podium op. No way!

Ik zocht mijn heil in een financiële studie. Wat een rust! Wat een heerlijk feitelijke wereld. De hele dag lekker puzzelen binnen bestaande kaders.

Totdat ook ik mij gevangen voelde.

De voorspelbaarheid.

De feitelijkheid waar mensen zich achter verschuilen. De transparantie die zo fijn maar oh zo saai is. Dit kan op de lange termijn toch geen blijvende voldoening geven?

Nee. Dat denk ik ook niet.

Dus terug naar die vrije geest. Die mensen die mij inspireren. De creatieve industrie waar de allermooiste dingen worden gemaakt.

Maar dan wel met de helderheid van concrete cijfers.

Kunstenaars die een begroting durven te maken.

Die de confrontatie aandurven met koude en feitelijke cijfers. Kunstenaars die snappen dat dit nodig is voor je professionaliteit. Dat je hiermee in gesprek komt met andere mensen. Mensen die zo heerlijk transparant zijn als je eenmaal snapt waar het ze om gaat. Die windt je als creatief zo om je vingers. Met je vernieuwende ideeën, innovatieve oplossingen en uitdagende vragen.

Gewoon even zitten en je begroting maken. Als je dat op orde hebt, en daar geen angst of stress meer op zit, dan ontstaat er weer ruimte om te praten over creativiteit. Over de essentie van je werk en wat het met mensen doet.

Meld je aan

Meld je aan voor een gesprek met mij. Een gesprek over je financiële strategie. Over je plannen en doelen voor het aankomende jaar en hoe je begroting eruit zou moeten zien. We bespreken hoe je dit naar het volgende niveau kunt tillen en hoe ik je daarbij kan helpen.

Strategiesessie

#begroting #amateur #hobbyist #kunstenaar

57 views