• Vicky Fasten

De beste financiering voor creatieve ondernemers


Als je het mij vraagt is er voldoende geld voor mooie initiatieven. Toch vinden veel creatieve ondernemers het zoeken naar financiering een groot obstakel. Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor creatieve ondernemers? Ik zet hier de beste opties voor je op een rij.

1. Subsidies

Laten we beginnen met subsidies. Dit is in de creatieve sector de meest bekende financieringsvorm en kan je vooral vinden bij overheden. Nederland kent verschillende niveaus in overheden waardoor er ook verschillende subsidiepotjes zijn. Je hebt de nationale overheid, regionale overheid, gemeentelijk en stedelijk. Heeft jouw project een regionaal bereik? Dan moet je bij de provincie aankloppen. Is jouw project specifiek voor bewoners van een bepaalde wijk? Dan moet je bij een stadsdeel aankloppen.

Nationale subsidies

Om in aanmerking te komen voor een nationale subsidie moet je in de Culturele basisinfrastructuur zitten. Dit zijn doorgaans de grote culturele instellingen die 4-jarige subsidies krijgen. Daar zitten met name grote instellingen in uit de podiumkunsten, musea, beeldende kunst en film die dit geld gebruiken voor hun eigen doelstellingen. Gelukkig zitten er ook organisaties in de Culturele basisinfrastructuur die deze nationale subsidie mogen uitgeven aan onderzoek, ondersteuning, bevordering, participatie etc. Zoals het Stimuleringsfonds, Nederlandse Letterfonds, Fonds Cultuurparticipatie. Hier kan je dan wel terecht met je projectplan. Lees verder over deze fondsen bij punt 2.

Provinciale subsidies

Het verschilt nogal per provincie hoeveel aandacht, en dus geld, er is voor kunst en cultuur. Bekijk hier een paar voorbeelden en laat je inspireren door de regelingen.

Provincie Noord Holland

Provincie Gelderland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Provincie Groningen

Etc…

Gemeentelijke subsidies

Vooral gemeentes in Randstedelijke gebieden hebben toch aardig wat geld op de plank liggen. In de praktijk blijkt zelfs dat daar geld blijft liggen omdat de projectaanvragers deze optie onvoldoende kennen.

Amsterdam

Rotterdam

Utrecht

Etc...

Stadsdeelsubsidie

Woon je in een grote stad? Dan zijn er op stadsdeelniveau ook weer leuke subsidiepotjes te vinden.

Amsterdam Oost

Als je Nederland te klein vindt en je juist internationaal wilt doorbreken dan kan je naar de volgende subsidies kijken:

Europese subsidies

Het is voor Nederland belangrijk om zich te profileren en te positioneren als kennis en innovatieland. Daarvoor is het Horizon 2020 programma opgezet om met name onderzoek en innovatie te ondersteunen.

Horizon2020

CLICK wil onderzoek verbinden met de creatieve industrie.

Creative Europe Desk NL is een interessante regeling voor als je met de Europese geschiedenis en erfgoed aan de slag gaat.

Tips & tricks subsidies

Ik spreek regelmatig mensen die subsidieaanvragen beoordelen. De meest voorkomende fouten bij aanvragen is dat de begroting niet klopt of ontbreekt en dat de maatschappelijke context of draagvlak van het project niet duidelijk is. Hoe zorg je voor een goede aanvraag?

  • Bespreek voordat je het plan indient het raamwerk/concept met een medewerker. Dit kan je heel veel werk besparen.

  • Vooral bij internationale en lokale subsidieloketten blijft geld liggen! De meeste aanvragen worden gedaan bij nationale en regionale overheden. Zij hebben het niet alleen druk, maar de concurrentie is daar vele malen groter.

  • Kijk ook eens naar subsidiemogelijkheden buiten de culturele sector. Zo heeft een kunstenaar een Innovatiesubsidie gekregen voor het ontwikkelen van zijn bestek. Dit is een subsidie die officieel uit de koker van Economische Zaken komt en niet van OC&W. MIT Topsector Creatieve Industrie

2. Fondsen

Je hebt dus fondsen die namens de overheid het geld uitgeven. Dit zijn met name de Cultuurfondsen. Daarnaast heb je ook vermogensfondsen. Dit zijn fondsen die geld geven uit de opbrengst van hun eigen vermogen.

Cultuurfondsen

Vermogensfondsen

  • Prins Bernhard Cultuur Fonds: richt zich op personen en organisaties die zich inzetten voor cultuur en natuur waarbij zelfredzaamheid een belangrijke rol speelt.

  • VandenEnde Foundation: voor beurzen en individuele projecten. Zij zichten zich op jonge kunsttalenten en kunstinstellingen.

  • Turing Foundation: draagt bij aan kwalitatief hoogstaande projecten met een bijzondere publieke aantrekkingskracht op het gebied van beeldende kunst, klassieke muziek en Nederlandstalige poëzie.

  • VSBFonds: heeft de opvatting een leefbare samenleving te bevorderen door deelname van zoveel mogelijk inwoners aan het maatschappelijke leven.

  • Fonds21: ondersteunt professionele, kwalitatief sterke projecten die een breed, nieuw publiek weten te bereiken.

Tips & trick fondsen

Koop het Fondsenboek! Dit is een fantastisch naslagwerk van alle fondsen die bekend zijn in Nederland. Er staan meer dan 749 fondsen in! Je kunt eenvoudig zoeken op trefwoorden of op regio. Hier zit altijd wel een fonds tussen dat mooi aansluit bij je project.

3. Crowdfunding

Iedereen kent het inmiddels. Sommigen worden er zelfs al een beetje moe van. Het is namelijk niet iets dat je ‘even doet’. Het kost best veel tijd om een goede crowdfundingcampagne op te zetten. Toch is het een ontzettend efficiënte manier van geld ophalen en tegelijkertijd marktonderzoek doen. Als niemand je project ziet zitten hoef je het ook niet op te tuigen. Dat scheelt weer.

Je kan op je eigen website een crowdfundingcamapgne starten maar er zijn ook veel platforms waar je uit kan kiezen. Platforms onderscheiden zich door de verschillende financieringsvormen. Heeft je project een maatschappelijke functie en ben je op zoek naar donaties? Dan moet je naar 1% Club. Ben je bezig met een nieuw product en wil je de animo testen? Dan moet je naar Kickstarter. Voorzie je een commerciële kans waarbij je meer geld nodig hebt om te starten? Dan moet je naar Geldvoorelkaar.

Donaties

De volgende platforms zijn met name geschikt voor maatschappelijke projecten en goede doelen. Je kunt er donaties ophalen. Donaties hoef je niet terug te betalen.

1%Club

Lendahand

Voorjebuurt

Voorfinanciering

Er zijn ook platforms waarbij je een product kan aanbieden dat nog gemaakt moet worden. Zodra je het bedrag hebt opgehaald dan kan je het product gaan maken en later aan de crowd toesturen. Het is eigenlijk een soort voorverkoop van je werk.

Voordekunsten

Kickstarter

Indigogo

Cinecrowd

Patreon

Petje af

Leningen

De leningvariant is het meest populair onder de crowdfundingplatforms. Je haalt je doelbedrag op via de crowd en je moet dit na een bepaalde periode weer terugbetalen met rente. De leningen kennen een looptijd tussen de 3 a 5 jaar en het rentepercentage varieert van 6% tot 9%.

Geldvoorelkaar

Funding Circle

Symbid

Collin crowdfund

Kapitaalopmaat

Investeringen

Het is ook mogelijk om investeerders via de crowd aan te trekken. De bedragen liggen hoger dan bij een lening. De investeerder krijgt een aandeel in jouw bedrijf in ruil voor het geld. Je hoeft dus geen geld terug te betalen met rente zoals bij een lening maar je moet een stukje van je bedrijf overdragen aan de investeerder.

Investormatch

Oneplanetcrowd

Crowd about now

Symbid

Tips & Tricks crowdfunding

Belangrijk bij crowdfunding is om je te realiseren dat de eerste 20-30% van het doelbedrag uit je 1e lijnsnetwerk moet komen. Met andere woorden: stel je doelbedrag is € 5.000,- dan moet je tenminste € 1.000,- ophalen bij mensen die jij persoonlijk kent. Dit is ook meteen een goede graadmeter om voor jezelf te beoordelen of het bedrag wel haarbaal is. Vervolgens is het ook handig om een klein bedrag achter de hand te houden voor het geval je het doelbedrag net niet helemaal ophaalt waardoor je zelf stiekem even het resterende bedrag stort.

4. Leningen

Langzaam maar zeker zie je creatieve ondernemers ook naar leningen kijken. En waarom ook niet? Er zijn hele gunstige regelingen voor creatieve ondernemers om geld te lenen.

Cultuur + Financiering verstrekt leningen op maat tegen een lage rente. Het is voor kunstenaars, culturele organisaties en creatieven. Je kunt maximaal € 40.000,- lenen tegen 3% rente.

Fonds kwadraat verstrekt rentevrije (!) leningen voor kunstenaars, fotografen en ontwerpers. Je kunt een bedrag lenen van € 8.000,- tegen 0%(!) rente.

Tips & Tricks leningen

Maak gebruik van de coaching die bijvoorbeeld bij Cultuur+financiering komt kijken. Je kunt dan samen bekijken hoe het gaat en op tijd bijsturen als het nodig is.

5. Business Angels

Een Business Angel is een (oud) ondernemer die niet alleen geld maar ook zijn netwerk wil investeren in jouw bedrijf. Als je de juiste Angel hebt gevonden dan kan je samen je bedrijf laten groeien. Een Business Angel investeert in je bedrijf en krijgt in ruil daarvoor een minderheidsaandeel. Hierbij kan je denken aan bedragen tussen de € 50.000,- en € 750.000,-. Business Angels zijn soms lastig te vinden. Sommigen zetten ze dit heel duidelijk in hun profiel op Linkedin, anderen blijven liever onder de radar. Dan is het handig om via BANNederland een netwerk van investeerders op te snorren.

6. Sponsoring

Bij sponsoring, in tegen stelling tot fondsenwerving, gaat het altijd om een wederzijds belang en heeft het belang van de sponsor altijd een commercieel karakter. Dit betekent dat je elk bedrijf kan benaderen met een sponsorverzoek mits je goed kan verwoorden wat het wederzijds belang is. Een bedrijf wil bijvoorbeeld dat zijn merk weer relevant wordt voor een specifieke doelgroep. Als jouw project daarmee kan helpen dan is dat een ingang. Belangrijk is dat je je goed inleest in het bedrijf. Een handig boek om je hierbij te helpen is van Danny de Graaf, Sponsoring: hoe en waarom

Kortom er is dus genoeg geld. Focus je op een paar financieringsvormen, bouw een netwerk op, zorg voor continuïteit in je aanvragen en draag af en toe een colbertje. Dit maakt het leven van een creatieve ondernemer echt een stuk makkelijker.

(blogpost bijgewerkt: maart 2020)

#fondsen #subsidies #crowdfunding #lening #sponsoring

810 views