• Vicky Fasten

Door dit dagelijks te doen verandert er iets


Per dag zit ik gemiddeld 3 uur op social media. Ik ben dan vooral te vinden op Instagram en Youtube. Ik kijk tutorials en vlogs over minimalisme, zero-waste, big families en beauty. Of ik er echt iets aan heb? Ja en nee. Doordat ik dagelijks kijk naar dit soort onderwerpen blijft het on top of mind. Zo probeer ik bewuster te kopen, weet ik nu hoe grote gezinnen boodschappen doen en overweeg ik om foundation op mijn gezicht te smeren.


Mijn gedrag veranderd door iedere dag te kijken. Ik indoctrineer mezelf met beelden, standpunten en informatie van anderen. Veelal bedrijven.

Verbouwen

Aankomend jaar willen mijn vriend en ik ons huis gaan verbouwen. Daar is geld voor nodig en we zijn druk aan het sparen. Nu gaat dat sparen niet goed komen als ik iedere keer denk dat ik foundation moet kopen zodra ik op social media zit. Dit moet anders. In plaats van mezelf te blijven indoctrineren over een egale huid moet ik mezelf indoctrineren over een dikke spaarrekening. Stel nou dat ik iedere dag mijn banksaldo zou checken. Gewoon even dagelijks scrollen door mijn afgelopen mutaties.

Het werkt

Ik kan je vertellen. Het werkt als een trein. Ik weet nu veel beter wat mijn maandelijkse uitgaven zijn en waar ik op kan bezuinigen. De bank app blijkt ook superhandig om aparte spaarpotjes te maken en ik zie het spaarsaldo langzaam stijgen.

Wat is er nu precies gebeurd? Door iedere dag te kijken verander ik mijn gedrag. In dit geval mijn financiële gedrag. Ik weet nu niet alleen wat iets kost maar ook wat het mij kost.


Die foundation die ik wilde kopen kost € 62,95. Dat wist ik al. Maar wat ik mij nu veel beter realiseer is dat als ik die foundation koop ik minder snel met de verbouwing kan beginnen. En dat gevoel sterkt mij om meer duurzame keuze te maken.

Doe het ook

Vind jij het lastig om met cijfers bezig te zijn en wil je op een eenvoudige manier jezelf inzicht verschaffen? Kijk elke dag op je bankrekening. Gewoon even kijken, scrollen en mijmeren. De rest gaat vanzelf. Je hoeft in eerste instantie niks te doen. Het gaat om het grote plaatje. Heeft die ene klant nog niet betaald? Blijft je omzet achter? Is die telefoonrekening te hoog? Allerlei zaken die te tegen gaat komen. Laat deze informatie maar dagelijks bij je binnenkomen. Dan ontstaat verandering vanzelf!


Leestip: Van kunstenaar naar Kapitalist in 5 stappen

64 views