• Vicky Fasten

Hoe kom je verder in je eentje?

Ja ik voel het weer! Die energie, helderheid en frisheid direct na de vakantie. Ik voel het borrelen en wil meteen aan de slag. Mijn conclusie na deze vakantie is dat ik meer wil schrijven. Ik wil mijn kennis, inzichten en persoonlijke verhalen opschrijven en delen.

Om deze energie vast te houden heb ik een programma samengesteld. Een programma dat mij gaat helpen om daadwerkelijk meer te gaan schrijven. Mijn programma bestaat uit kennisontwikkeling, inspiratie en netwerk. Ik ga twee blogcursussen doen, ik volg platforms en schrijvers voor inspiratie en ik heb een circle met gelijkgestemde (app-groepje) waar ik mijn frustraties kwijt kan en die mij vooruitschoppen.

Dit werkt voor mij. Het geeft mij een gevoel van een groter geheel. Als ik alleen een cursus zou volgen dan stop ik die kennis in mijn eerstvolgende blog en daarna ligt het weer stil. Ik heb meer tijd nodig om deze wens om te zetten in een duurzame verandering.

Wil jij als creatieve ondernemer ook aan de slag? Dan zijn er tal van bestaande programma’s waar je aan mee kan doen. Ben je te laat voor inschrijven of voldoe je niet aan de eisen? Geen paniek. Dan stel je gewoon je eigen programma samen. Net zo waardevol!

Zie hier mijn lijst van bestaande programma’s en daaronder ideeën voor als je zelf een programma wilt samenstellen. Laat je het mij weten als je een eigen programma hebt samengesteld? Dan kunnen we elkaar inspireren en motiveren tijdens het proces.

Bestaande programma’s:

· BNO Start

· Route Ondernemerschap

· Jaarprogramma Angel coaching

· Driving Dutch Design

· Start Up Programma Artez

Zelf een programma samenstellen. Hoe doe je dat precies?

Opzet van je eigen programma.

1. Bepaal je doel. Wat wil je bereiken met dit programma? Wil je meer omzet realiseren? Wil je je zichtbaarheid vergroten? Wil je je aanbod verbeteren? Etc.


2. Looptijd en regelmaat: Plan een vaste dag/avond per week in dat je beschikbaar bent voor je eigen programma. Als je 1 dag/avond per week beschikbaar bent denk dan aan een programma van tenminste 3 maanden.


3. Durf te vragen. Sommige onderdelen kosten geld en sommige onderdelen moet je zelf organiseren in je eigen netwerk. Zo kan je een mentor benaderen met een concrete vraag zoals “Heb je binnenkort tijd om samen naar mijn portfolio te kijken? Ik ben bezig om mijn positionering helder te krijgen en ik kan jouw professionele en frisse blik daarbij goed gebruiken. Ik verwacht 1,5 uur nodig te hebben en ik zorg voor koffie en taart! Schikt het DATUM?”


4. Koop de onderdelen die geld kosten direct in. Als je nog wat extra financiering kan gebruiken kijk dan eens bij de Talentontwikkeling Stimuleringsfonds Creatieve industrie. En hier voor een totaal overzicht van financiering: De beste financiering voor Creatieve Ondernemers


5. Zet een circle op. Kijk in je directe netwerk of zoek via social media andere professionals die willen groeien. Het is belangrijk om jezelf te omringen met mensen die net als jij een stap verder willen. Start een whatsapp groepje van max 5 personen en deel je successen, obstakels, gevoelens, overtuigingen, belemmeringen met elkaar. Blijf kritisch en steun elkaar.

Vergroot je kennis

Cursus Financieel Plan

Cultuur College

Route ondernemerschap

Udemy

Laat je inspireren

Podcast ArteZ

Podcast Zarayda Groenhart

YouTuber Roberto Blake

Mentor: benader iemand die daar is waar jij wilt zijn.

Boek: The Curve, Nicholas Lovell

Ted Talk: Jack Conte

Investeer in je netwerk

Sluit je aan bij een netwerk en word actief lid. Met name dat laatste is belangrijk. Passief lid zijn van een netwerk levert je niks op. haalt het meeste uit een netwerk door in eerste instantie veel te delen.

· Cultuur Oost

· Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers

· Dupho

· Kunstenbond

· DGA

Heb jij nog waardevolle aanvullingen op deze lijsten? Laat het mij vooral weten. Dat wordt waarschijnlijk een apart blog met podcasts- en boekentips.


Voorbeeld van een programma van 3 maanden

Week 1

· Kennis: Cursus 1 deel 1

· Netwerk: Start je circle/ wordt lid van een club/vereniging/ leg contact met 3 mensen uit het nieuwe netwerk.

Week 2

· Kennis: Cursus 1 deel 2

· Inspiratie: Koffiedrinken met een mentor

Week 3

· Kennis: Cursus 1 deel 3

· Netwerk: Leg contact met 3 nieuwe mensen uit het netwerk/ schrijf een bijdrage voor de website.

Week 4

· Kennis: Cursus 1 deel 4

· Inspiratie: film/boek/Ted Talks/Podcasts/etc + schrijf op wat je geleerd hebt

Week 5

· Kennis: Cursus 1 deel 5

· Netwerk: Update al je online profielen/ deel wat je geleerd hebt online

Week 6

· Kennis: Cursus 1 deel 6

· Inspiratie: Lees een boek van je lijst

Week 7

· Kennis: Cursus 2 deel 1

· Netwerk: Wat kan je je directe netwerk geven? Hoe kan jij ze helpen?

Week 8

· Kennis: Cursus 2 deel 2

· Inspiratie: Koffiedrinken met een mentor

Week 9

· Kennis: Cursus 2 deel 3

· Netwerk:

Week 10

· Kennis: Cursus 2 deel 4

· Inspiratie: film/boek/Ted Talks/Podcasts/etc + schrijf op wat je geleerd hebt

Week 11

· Kennis: Cursus 2 deel 5

· Netwerk: vier de resultaten van het programma met je netwerk/ bedank je mentoren

Week 12

· Kennis: Cursus 2 deel 6

· Inspiratie: Schrijf/vlog/deel je inzichten als inspiratie voor anderen.