• Vicky Fasten

In 8 vragen je beste werk ontdekken

Vier weken voor de deadline komt de docent met een extra opdracht… Geef je scriptie aan de persoon rechts van je, lees het en geef volgende week feedback.

Een verschrikkelijke stressvolle opdracht maar zo waardevol dat ik het er 15 jaar later nog over heb. Op dat moment ben ik keihard bezig om mijn eigen scriptie af te maken. Mijn gedachtes gaan alle kanten op: van structuur, taalfoutjes, opmaak, rammelende hypotheses en vage conclusies. Ik heb stress en geen overzicht.

Met tegenzin begin ik de scriptie te lezen van mijn studiegenoot.

Maar dit is fantastisch!

De structuur klopt voor geen meter.

En dit!

Dat kan hij zomaar niet stellen! Waar is dat op gebaseerd?

Mmmmm ik begrijp waar hij naartoe wilt maar dat zou ik anders formuleren

Dit komt uit de lucht vallen en dat stuk moet daar

En ga zo maar door…

Het is een verademing. Ik heb mij in tijden niet zo scherp gevoeld. Dit voelt licht. Mijn eigen scriptie voelt zwaar. Daar zie ik het niet scherp meer.

Dit geldt hetzelfde voor makers. Het is ontzettend moeilijk om je eigen werk te beoordelen. Wat is bijzonder aan je werk? Wat is kenmerkend aan jouw stijl? Heb je überhaupt een stijl? Wat zet je op je website en wat niet? Zowel voor beginners als voor ervaren creatieve ondernemers blijft dit een moeilijk vraagstuk.

Je hebt een frisse blik nodig

Geef jezelf de tijd om dit te onderzoeken maar doe dat niet alleen. Vraag in een periode van één maand zes verschillende personen om feedback op je portfolio.

Waarom in één maand?

Omdat het zwaar is om alle feedback te incasseren zonder het persoonlijk te nemen. Een tijdslimiet helpt je om dit te doorstaan. Ga het vooral niet uitsmeren over een lange periode. Dat verzacht onnodig de pijn. Durf door te drukken op die blinde vlek.

Als iemand voor jou de tijd neemt ga dan vooral niet in discussie maar luister! Luister wat iemand vindt, luister naar de woorden die ze gebruiken, luister en vraag door. En vraag nog een keer door. En nog een keer.

Werk bij voorkeur met een vragenlijst. Met alle zes de mensen doorloop je dezelfde vragenlijst. Het gaat je helpen om de feedback te onthouden maar ook om trends te ontdekken in de feedback. Op deze manier heb je straks niet alleen input van zes individuen maar ook een algehele indruk van een groep.

Stuur altijd een bedankje naderhand. Dit kan een persoonlijk kaartje zijn of een bos bloemen. En zodra je de feedback hebt geïmplementeerd en je hebt een nieuwe portfolio of website koppel dat dan terug.

Contacten voor feedback

· Concullega

· Oud docent

· Mentor (iemand die je inspireert)

· Klant/leverancier/partner

· Familie

Hoe benader je iemand?

“Heb je binnenkort tijd om samen naar mijn portfolio te kijken? Ik ben bezig om mijn positionering helder te krijgen en ik kan jouw professionele en frisse blik daarbij goed gebruiken. Ik verwacht 1,5 uur nodig te hebben en ik zorg voor koffie en taart! Schikt het DATUM?”

Voorbeeld vragenlijst

1. Hoe zou je mijn werk omschrijven in 3 woorden?

2. Wat is kenmerkend aan mijn stijl?

3. Welk werk vind je het allerbest?

4. Welk werk het aller slechts?

5. In welk werk zit er stijlbreuk?

6. Welke werk is commercieel interessant denk je?

7. Welke werk past bij elkaar?

8. Welk werk moet uit mijn portfolio en wat moet er vooral in blijven?


33 views